timovaittinen Politiikkaan ja mediaan tarvittaisiin kipeästi maltillista realismia.

Nuo hyvämaineiset, hyväksytyt, hyvätuloiset

  • ...ja h y v ä t u l o i s i a k i n ihmisiä.  Kamalaa.
    ...ja h y v ä t u l o i s i a k i n ihmisiä. Kamalaa.

Päivän HS:n (4.10.14) mielipide -osastolla on nimimerkin "Koti Kontulassa" kirjoitus Asumme Kontulassa omasta vapaasta tahdostamme, jossa hän kertoo perheensä tienaavan yli 120 000 euroa vuodessa ja kuinka he viettävät vapaa-aikaansa  veneillen, lasketellen, ulkomaanmatkaillen tai miten nyt ikinä haluavatkaan ja kustantelevat omasta lompakostaan lastensa harrastustoimintaa ja virikkeitä lasten halujen mukaan ja l i s ä k s i kuinka monet kanssasisarensa
"Eivät jaksa kuunnella jatkuvaa, oman asuinalueen perusteetonta mollaamista ja selitellä työpaikoillaan, kuinka he väistelevät vapaa-ajallaan olemattomia puukkoja ja laukauksia. He ottavat sen sijaan ison asuntolainan ja muuttavat alueelle, joka saa näyttämään heidät hyviltä ja hyväksytyiltä". Really?

 

Jos ainoa syy, tai pääsyy, asuinpaikan (mikä on kaikin puolin itselle OK) vaihdokselle on edellä mainittu, ollaan silloin kyllä pahasti metsässä omien arvojen ja asenteiden osalta. Eli perisuomalainen omanarvontunnottomuus ja herkkähipiäisyys - mitähän ne muut minusta ajattelevat ja  pyhä oma status muiden silmissä - astuu näyttämölle ja vie ajatuksissa vallan. Yksinkertaisesti, kovin on lapsellista. Liikumme mielestäni ihan sillä "samalla tasolla" kuin taanoinen 6000 euroa kuukaudessa tienaava ja ylisuurta kk-lyhennystä asuntolainastaan suorittava yh-äiti, joka  valitti miten hänellä jää vain hieman enemmän käteen kuukaudessa kuin "tuensaajaperheillä".

 

Meille on jokaiselle syntymässämme suotu oma vapaa tahto tässä valinnan ulottuvuudessa missä me elämme, ja se tottakai suo ko. mahdollisuuden muuttaa oman napansa ja statuksensa pois Kontulasta sinne minne se omasta mielestään paremmin sopii, mutta kannattaa muistaa sekin seikka, että  jokaisen ihmisen ymmärrys riittää varmasti tajuamaan sen, että Kontulassa(kin) jollakin naapurilla voi olla enemmän maallista mammonaa kuin ehkä itsellä, vaikka who cares? Yhtä jokainen varmasti ymmärtää senkin, että "sosiaalitukiperheet" eivät ole ongelmaperheitä kuin yksilötasolla, ja niissä perheenjäsenten keskinäinen hyvinvointi ja rakkaus ovat usein "ylisuorittajaperheitä" vahvemmat. Mutta ei-materialistisia asioita onkin vaikeaa, joskin mahdotonta, mitata rahassa.

 

Tulikin tästä mieleen tänä vuonna otsikoissa tiuhasti vilahdellut "oy ab aloittaa Yt-neuvottelut tavoitteenaan irtisanoa niin ja niin paljon". Se ei tietysti koskaan ole toivottavaa lähes kenenkään kohdalla. Välistä tosin tuntuisi, että se voisi olla ns. henkisessä mielessä erittäin kasvattava  ja tervehdyttävä kokemus tietyissä "he ottavat sen sijaan ison asuntolainan ja muuttavat alueelle, joka saa näyttämään heidät hyviltä ja hyväksytyiltä" -tapauksissa, eli näille aineellisuuden pauloissa eläville ja arvonsa mittaaville. 
     

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Muuton syistä yleisesti. HS nimim. "Koti Kontulassa" mielipiteessään perusteleman alueen väärän tulotason/statuksen poismuuton syynä ohella perheet (tuloihin katsomatta) karsastavat maahanmuuttajavoittoisia kouluja, ja niistä halutaan pois, mikä on kuitenkin luultavasti "alueen väärää tulotasoa" huomattavasti yleisempi poismuuton syy.
http://yle.fi/uutiset/suomalaiset_karsastavat_maah...
- Sillon kun oltiin alle 30 prosentissa ei tätä ilmiötä ollut, mutta kun lähestyttiin 40 prosenttia, poismuutto alkoi, kertoo koulun rehtori.

Heli Hämäläinen

Jos koulun oppilaista enemmistö nauttii positiivisen syrjinnän tukea, tällaisen koulun luulisi olevan paremmin resurssoidun. Mutta ilmeisesti positiivisen syrjinnän tukea ei voida käyttää koko koulun hyväksi vaan ainoastaan sen oppilaan, josta tukea maksetaan.

Tällaisessa koulussa vähemmistöä syrjitään ihan negatiivisesti ja siksi vähemmistölle on vaihtoehto muuttaa pois alueelta tai ainakin koulua.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

"Asumme Kontulassa omasta vapaasta tahdostamme"

Mielipidekirjoituksen alkuperäinen otsikko on muuttunut

Uusi on näköjään:

"Lähiöiden asukkaat kyllästyneet asuinalueensa perusteettomaan mollaamiseen"

Aikas erikoista, huolimatta alkuperäisen mollaavasta sävystä, mikä toi väistämättä mieleen Armanin viimeisen ristiretken (kuva)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minusta artikkeli tai mielipidekirjoitus oli hyvä ja paikallaan. Moni joka ei tienaa yhtä paljon tuntee samaa. Suomalaiset lähiöt ovat pitkään olleet loanheiiton kohteena.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Pitää paikkansa. Niin hyvätuloisilla, vähemmän tienaavilla kuin tuilla elävillä on yhtäläinen oikeus tuntea näin, myöskin sillä kaljakuppilan hyväntahtoisella, syystä tai toisesta ei työelämässä olevalla, vakioasiakkaalla.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Paradoksi Pajusen (kok) "pubitaistelu" sanomiset/rimanalitukset ovat saaneet kontulalaiset yhtenä rintamana näkyvästi puolustamaan asuinaluettaan, mikä on hyvä!

Annos realismia: SYY-> Tuloeroja ja köyhyyttä kasvattava kokoomuspolitiikka on mahdollistanut H:gissä eri alueiden ja kaupunginosien (vrt. itä-länsi hki) välisen eriytymisen ja SEURAUS-> Paradoksi Pajunen tarjoaa lääkkeeksi pubien sulkemista idässä. Jepjep.. Milläköhän muilla keinoin H:gin kaupunginjohtaja Pajunen aikoo vielä taistella kasvavia tuloeroja vastaan kuin omaa 17 000 euron kuukausipalkkaansa korottamalla, itähelsinkiläisiä pubeja sulkemalla ja Kuggenhaimeilla?

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Kaupunginosastereotypiat ja niihin liittyvät myytit olisi mielenkiintosta purkaa jos ja kun siihen aihetta on.

Tukevatko esim. Kontulan rikostilastot lainkaan alueen mainetta? mm. Kontulan Ostarilla ihmisiä liikkuu yhden päivän aikana n. 30 000, Kontula on yksi Suomen suurimpia lähiöitä.

Huonomaineisuus on moniin lähiöihin tiukasti istutettu ja syvälle piintynyt jäänne vuosikymmentenkin takaa, tästä huonomaineisuuteen yhdistämisen leimasta puhdistautuminen on jälkikäteen liki mahdotonta.

Summa summarum. Mielipide-kirjoituksen kirjoittajan itsestään luoma kuva eliitti-kontulalaisena (sinne ikäänkuin kuulumattomana, kanssasisarineen) tulotietoineen jne. ei ollut lainkaan järkevä lähestäytymistapa toimia Kontulan alueen ja sen maineen ylöspäin komppaajana, monien silmissä hän ainoastaan lisäsi (tahtomattaan?) ihmisten kahtiajakautuneisuuden mielikuvaa ja sai näkemään hänenlaisensa ainoastaan yksittäisinä poikkeuksina muuten köyhässä Kontulassa.

Toimituksen poiminnat

Sivut