timovaittinen Politiikkaan ja mediaan tarvittaisiin kipeästi maltillista realismia.

Meidän isi synnyttää

Miesten synnytyslakia valmistellaan parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriössä. Sen mukaisesti myös miehille tulisi oikeudeksi voida synnyttää.

 

Asian nosti tällä kertaa esille, eilen ´Pride-päivänä´,  Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö, joka antamassaan haastattelussa piti miesten oikeutta voida synnyttää päällimmäisenä ihmisoikeusongelmana Suomessa tällä hetkellä.

 

Miehen oikeudesta voida synnyttää on jo ehditty  keskustella eduskunnan täysistunnon yhteydessä, viimeksi  viime vuoden lopulla marraskuussa, ja saada sitä kautta translakiuudistusta hallituksen käsiteltäväksi, tuloksetta.

 

Miten aktiivinen miesten synnytysoikeuden edistäjä on nykyinen peruspalveluministeri Sanni Grahn-Laasonen? Ja löytyvätkö miesten synnytyslain innokkaimmat kannattajat juurikin Kokoomuksesta? Muistamme kuinka Grahn-Laasosen edeltäjän (ja Kataisen hallituksesta syrjäytetyn) Maria Guzenina-Richardsonin erityisavustaja joutui itse eroamaan kun hän oli ajanut omavaltaisesti agendaansa ja edistänyt "ministerin suulla" translain avaamista, ja sen eteenpäin viemistä virkamiesportaikossa, kohti translain muuttamista miesten synnytysoikeuden osalta.

 

Nykyinen translaki  edellyttää siis pakkosterilisaatiota sukupuoltaan korjaavalta edellytyksenä toiminpiteelle. He joiden mielestä tämää loukkaa julmasti ihmisoikeuksia kyseenalaistavat että miksi  sukupuoltaan korjaavan pitäisi olla lisääntymiskyvytön tämän toimenpiteen ehtona?   Translakiuudistuksen esityksessä laista poistettaisiin pykälä, joka edellyttää sukupuoltaan vaihtavan henkilön sterilointia.

 

On asiasta mitä mieltä tahansa, niin fakta kuitenkin on että Suomessa yhä tänään, vuonna 2015, pakkosteriloidaan ihmisiä. Sitä tulee harvempi koskaan edes ajatelleeksi. Jos translakiuudistus joskus toteutuu merkitsee se käytännössä samalla myös sitä, että mieheksi rekisteröity ihminen voisi virallisissa asiakirjoissa ja papereissa olla merkitty sekä mieheksi että lapsen äidiksi... Ruotsissa muuten luovuttiin viime vuonna sukupuoltaan vaihtavan pakkosterilisaatio vaatimuksesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Golf-housuthan ovat sitä perua että mieskin voi synnyttää messiaan. Väljät houssut, niin vastasyntyneellä on tilaa tulla maailmaan eikä maahan putoa.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Itse odotan sitä kun sukupuolen korjaus juridisesti ei enää vaadi sukupuolen korjausta biologisesti...sosiologisessa mielessä meinaan siitä olisi luvassa yhteiskunnallinen farssi.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Siksi on parasta kun pitäydymme biologisessa määritelmässä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Pitääkö nykyisen lain mukaan isä muuttua äidiksi tai päinvastoin sukupuolen muuttuessa?

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Laki ei sitä mitenkään määrittele kun puhutaan käsitteistä. Eli en osaa vastata muuten kuin että ketä sellainen nyt kiinnostaa niin pitää varmaan kysyä lapsilta kenellä on kokemusta asiasta onko vaikuttanut äiti-isän -nimikkeiden käyttöön mitenkään, ihan perheen sisäinen juttu.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Ihme veuhtomista niiden taholta, joita asia ei kosketa. Itsekin elän naisena ja olen silti isä jopa tuplana. Mikä ongelma?

Korjaan sukupuoleni heti, kun Tanskan malli astuu voiman. Nykyisen systeemin mukaisesti en alennu ulkopuolisten arvioon naiseuteni asteesta. Arkielämässä naiseuden aste riittää kyllä kohteluun naisena.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Ok, kiitos vastauksesta. Ei ole mitään ongelmaa. Entä sinulla? Veuhtomista tai ei niin ihan asiallinen blogi-kirjoitus tämä on, mielestäni. Aihe ei varmasti ole tyypillinen omalle kohdalleni (myönnän toki) ja erikoisempi se on varmasti monille, tavallaan tämä tapaus on lainsäädännöllisesti ja kansanedustajien mielipiteiden puolesta [ http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/synnytys%20mie... ] kuitenkin hyvin mielenkiintoinen ja osittain siksi siitä kirjoitin. Mitä mieltä itse olen? Toteaisin, että mielipiteeni on kutakuinkin eos.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kai meillä jokaisella on omat asiamme, joissa suhteellisuudentaju pettää. Kyky synnyttämiseen ja kyky siittämiseen ovat ensisijaisesti biologiaa. Seksuaalinen suuntautuneisuus on taas paljon monimutkaisempi kokonaisuus ominaisuuksia. Biodiversiteetti kai vaatii, että on kannattavaa, että laajan 'normaalin' ominaisuusyhdistelmän lisäksi on joukko erilaisia harvinaisempia kokonaisuuksia.

Ei näiden ääriheteroidenkaan johdonmukaisuus pitkälle riitä. He paheksuvat eteläisemmistä maista saapuvien machoheteroiden yritteliäisyyttä naisten suhteen mutta toisessa yhteydessä kertovat hyvää juttua miehestä Tampereen asemaravintolan naistentansseissa. Sehän menee:

Siihen aikaan kun Pohjanmaan juna kulki Haapamäen kautta, jouduttiin Tampereella vaihtamaan veturi toiseen päähän, mistä aiheutui pieni pysähdys, jonka aikana nopea ehti heittämään oluen ravintolassa. Näin sitten yksikin tuttuni teki. Istui pöytään, jossa jo oli toinenkin mies. Ravintolassa oli tanssit ja mies meni hakemaan naisen tanssiin. Kaverini huomasi, että hetken päästä mies sai läimäyksen kasvoilleen. Palasi pöytään ja kaverini kysyi, että mitä sinä teit, kun nainen noin suuttui. 'Kysyin, lähdetäänkö naimaan.' 'Taidat saada usein korvillesi.' 'Usein pääsen naimaankin.'

Suomalainen naistenmies on kova jätkä. Muukalainen naistenmies on häirikkö. Vaikka eivät kaikki naiset niin tunnu ajattelevan. Joskus vuosia sitten olin Oulussa sveitsinranskalaisen kanssa. Lennettiin illalla, hoidettiin työjutut seuraavana päivänä ja palattiin illalla pois. Jätkä ei tarvinnut kuin sen yhden illan Vaakunan ravintolassa ja hän pokasi naisen mukaansa.

Että annetaan nyt vain porukan kauhistella miehen synnyttämistä. Tuskinpa nämä miehet kuitenkaan synnytyssairaaloita ruuhkauttavat...

Viljo Häggman

Lainaten Minna-Maaria Laxia: "Muuta sinne Tanskaan, jos ahdistaa." :)

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Harkinnanarvoinen asia sekin, mutta asiaapitää punnita useista lähtökohdista. Tämänhetkinen fokukseni on aikuistaitoluistelussa, tähtäimessä harrastajien MM-kisat kolmen vuoden päästä. Tanskan jäähallitilanne on surkea, siksi muutto ei ole harkinnassa!

Viljo Häggman Vastaus kommenttiin #23

OK, Tanskan huono jäätilanne on erinomainen syy.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

#5. Tanskassa hyvä malli. Seitsemäntoista ministeriä ja niistä viisi naista.
Tanskanmaassa kaikki hyvin.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Tasa-arvoasia. Eli miehestä naiseksi muuntautuneet eivät yleisesti kykene synnyttämään. Pakkosterilisaatio tässä tapauksessa tässä ihmeellisessä ihmismaailmassa on sukupuolitasa-arvo asia.

Ja ei, nämä sukupuoliveuhtomiset eivät ole ongelma, tehköön kukin aikuinen miten parhaaksi näkee vapaaehtoisuuden pohjalta.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Kunhan valtion ei tarvitse sijoittaa siihen senttiäkään että joku mies -> nainen haluaa sitten vielä äidiksi jollain woodoo konstilla tai tekosiemennys/istutus systeemillä. muuten ihmiset tehköön kehollaan mitä huvittaa

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Suomi tarvitsee ikäpyramidin vuoksi syntyvyyden kasvua, tässä on yksi keino lisätä sitä. Tosin kovin montaa uutta veronmaksajaa tällä tavoin tuskin syntyy, mutta kaikki on kotiinpäin!

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Ikäpyramidi palautuu kannallaan seisovaksi muutamassa kymmenessä vuodessa, tosin hoikempana kuin aiemmin ihmisten eläessä pitempään. Maltti on valttia näissäkin asioissa.

Viljo Häggman

Mihin niitä uusia veronmaksajia tarvitaan? Pienennetään jatkuvasti paisuvaa hallintokoneistoa veronmaksajien määrän mukaiseksi.
Itse asiassa koko huoltosuhdeongelma on vain harha, joka johtuu rajoittuneesta ajattelukyvystä.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ja sitten äiti haluaa olla isä ja kahden vuoden päästä äiti...

Kivoja pulmia tuomareille eroissa...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Olisi hyvä jos oikeus synnyttää koskisi kaikkia miehiä vaikkei sukupuolenvaihdosta tarvittavineen elimineen tehtäisikään (biologisesti mahdoton mutta mitäs väliä sillä), voitaisiinpa vielä lisätä että täysi ikäisellä olisintäysivalta päättää itse juridinen ikänsä parhaaksinäkemmällään tavalla esim jos nelikymppinen kokee olevansa 15 vuotias ja haluaa olla 15 vuotias niin hänellä pitäisi olla myös oikeus olla 15 vuotias.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Joo ja korjausleikkaukset myös käyttöön. Jos vaikka ruipelo 50-vuotias mies (kuten minä) kokee olevansa todelliselta olemukseltaan lihaksikas kolmikymppinen, ...

Maarit Sund

Miksi ihminen alkaa leikkiä jumalaa !

Käyttäjän jorkkajaatinen kuva
Jorkka Jaatinen

Kyllä ihmisen tulisi valita joko-tai eikä sekä-että.

Jos haluaa olla mies, on alistuttava siihen, ettei synnytä.

Jos haluaa synnyttää, on nainen, Luontoa on kuunneltava.

Ihminen ei voi saada kaikkea, ei yrittää olla jumala, eikä manipuloida liikaa luontoa.

Huvittavaa on, että ne, jotka taistelevat ahkerimmin esim vastaan geenimanipulaatiota (sen luonnottomuuden takia) puolustavat myös innokkaimmin tällaisia puuttumisia luontoon? Vihreää "logiikkaa"?

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Miten ja mistä se mies sitten synnyttäisi? Beats me.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Tämähän tapahtuu niin, että kiveksiin ympätään muutamia munasoluja, jotka hedelmöityneenä ammuttaan tavanomaisessa toimituksessa ravintoliuokseen kasvamaan. Kasvua voi seurata olohuoneen hyllyn kulhossa ja onkia jälkeläiset valikoiden omien mieltymysten mukaan ihmisten ilmoille 9 kuukauden kuluttua.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Keinokohdussa kasvatus siinä kirjahyllyn kulmassa ei ole sama asia kuin synnytyscellei sitten miehet kasvata niitä ruiskullasiirrettyjä munasoluja koko raskausajan kivespussissaan ja pullauta tätä 9 kuukaudenjälkeen ulos siittimen kautta.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #28
Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #38

Luonollisesti lapsikasvaa äidin kohdussa josta normaalissa tapauksessa syntyy supistusten työntämänä ulos lantion läpi ja ulos hävystä. Miehellä ei kuitenkaan ole kohtua kuin naisilla mistä kasvattaisi lasta ne 9kk. Se on biologiaa.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Kävin Setan sivuilla tutkimassa. Sieltä selvisi, että sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijatyöryhmä julkaisi loppuraporttinsa 6.5.2015, josta suora lainaus: " ...työryhmä ehdottaa mahdollisuutta muuttaa lainsäädäntöä siten, että henkilö voisi itse ilmoittaa tai tehdä hakemuksen sukupuolensa vahvistamisesta väestötietoihin ja että rekisterimerkinnän muutos voitaisiin tehdä ilman vaatimusta lääketieteellisen selvityksen antamisesta transsukupuolisuudesta. Vaatimusta täysi-ikäisyydestä sukupuolen oikeudellisen vahvistamisen edellytyksenä voisi työryhmän mukaan olla perusteltua tarkastella. Lisäksi työryhmän mukaan tulisi arvioida, miten sukupuolensa vahvistaneiden henkilöiden juridisesta vanhemmuudesta säädetään. Työryhmä ehdottaa myös lain nimeä muutettavaksi ajantasaiseksi muotoon ”laki sukupuolen vahvistamisesta”.

Jos nämä uudistukset toteutuisivat, sukupuolensa vahvistavalta ei enää edellytettäisi lisääntymiskyvyttömyyttä, psykiatrista diagnoosia, stereotyyppistä sukupuoliroolia, avioliitosta luopumista eikä 18 vuoden ikää."

.

Sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijatyöryhmän esityksestä ei kuitenkaan selvinnyt montako kertaa sukupuolensa pystyisi vaihtamaan esimerkiksi kuukauden tai vuoden aikana. Pystyisikö sukupuolen vaihtamaan vaikka kerran viikossa? Olisiko siihen tulossa mitään rajoitusta?

Vai olisiko kuitenkin paras meille kaikille pitäytyä yksinkertaisesti perinteisessä biologisessa sukupuolen määrityksessä. Se on uskoakseni myös valtaväestön hyvin selkeä kanta asiaan.

Tämä on Risto Mutasta (ylempänä keskustelussa) lainatakseni loistava esimerkki taas tästä "kiusaisivatko vähemmistöt pikemminkin enemmistöä" , kun sukupuolen vaihtamisesta ollaan sos- ja terveysministeriön asiantuntijatyöryhmän ehdotuksessa tekemässä puhelinsoitto -luonteinen ilmoitusmenettely! Valtaväestö puhaltaa kyllä tällaisen sirkuksen alkuunsa poikki.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

En usko, että viikossa tai kuukaudessa voisi vaihtaa sukupuolta, sillä ihmisen ruumis vaatii sopeutuakseen vähintään puoli vuotta ellei vuodenkin. Seksin kanssa on sitten enemmänkin sopeutumista ennen kuin voi käytellä värkkejään.

Mieti nyt vähän, nainen haluaa mieheksi viikossa ja heti on värkki toiminnassa? NOT. ;)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Yhdysvalloissa on jo tapana tehdä sukupuolenkorjausleikkaus 3-5 vuotiaille, poikkeus tapauksessa voidaan lupa myötää myös alle vuoden ikäiselle. Poiketen Jenkeistä leikkaukselle on vaadittu täysi-ikäisyyttä mutta murrosiän tuomat vaikutukset ehtivät kehittyä jo kehoon. Mikä siis olisi sopiva ikä?

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Tuskin tiesit, että Suomessa leikataan surutta mainitsemisiasi alle vuoden ikäisiä vauvoja, mikä on kyllä vähintään kyseenalaista
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/intersukupuol...
Jos kolmas sukupuoli haluttaisiin virallisesti määrittää on niitä olemassa tasan yksi: Intersukupuolinen

Mitä tulee transihmisiin, jotka haluavat sukupuolenkorjausleikkauksen, ei leikkausta tulisi ainakaan alle täysi-ikäiselle tehdä, mielestäni.

Toimituksen poiminnat

Sivut