timovaittinen Politiikkaan ja mediaan tarvittaisiin kipeästi maltillista realismia.

Ruotsi ei tee rajatarkastuksia

Tämä on fakta. Ruotsi ei tarkasta rajanylitystä kuin pistokokein.  

"Emme tule kontrolloimaan kaikkia, jotka tulevat Ruotsiin", sanoo Patrik Engström Ruotsin rajapoliisista. 

Rajatarkastuksilla tarkoitetaan virallisesti rajaturvallisuuden ylläpitämiseksi suoritettavia rajanylityksen tai sen aikomuksen perusteella toteutettavia henkilön sekä hänen tavaroidensa ja kulkuneuvonsa tarkastamista ja henkilöiden kuulemista.

Ruotsi ei tee siis rajatarkastuksia, kuten ei tee Suomikaan, tällä hetkellä. 

Suomi tekee Pohjois-Suomen alueilla ainoastaan tehostettua rajavalvontaa, jonka avulla Suomeen saapuvat turvapaikanhakijat pyritään ohjaamaan rekisteröitäväksi.

Tästä huolimatta pääministeri Juha Sipilän mielestä Suomella ei ole tarvetta aloittaa varsinaisia rajatarkastuksia maassamme.  Rajatarkastusten palauttaminen on täysin Suomen omassa harkinnassa, se ei ole kiinni EU-säädöksissä. Herää kysymys, onko hallituksellamme ja Suomen sisäministeriöllä erityinen peruste laiminlöydä systemaattisesti kaikki keinot, joilla pyrittäisiin rajoittamaan maahantulijoiden määrää Suomeen, ja päinvastoin hinkua tänne niin paljon maahantulijoita kuin ikinä mahdollista. Miksi ? Kenen määräyksestä?        

Käytännössä kaikki on tänään kuten eilen, ja väestönsiirrot Lähi-Idästä ja Afrikasta Ruotsiin, Suomeen sekä muihin Pohjoismaihin jatkuvat vapaasti ihan entiseen malliin, ja Ruotsin maahanmuuttoviraston vuosiarvio maahan tulevien turvapaikanhakijoiden määrästä (190 000) voi  paukkua rikki kaikessa rauhassa, myös sisäministeri Orpon eilisillä lausunnoillaan keräämät poliittiset  hetkelliset irtopisteet rapisevat nyt tuhkana tuuleen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (69 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tarkoitatko, että jokaisen rajanylittäjän papereita ja tavaroita ja kulkuneuvoa pitäisi penkoa?

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Jokainen maahantulija tulisi rekisteröidä, ja epäselvät tapaukset panna säilöön/palauttaa hetimiten sinne mista ovat tulleetkin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Melkoinen homma. Kuka maksaa? Mistä löytyy riittävä määrä rajavirkailijoita? Monihan voi ajaa Suomen ja Ruotsin väliä monta kertaa päivässä ja kun joka kerta laitettaisiin nimi rekisteriin, siitä tulisi aika iso rekisteri nopeasti. Nyt kun on kaikenlaista muutakin kulua, niin tuntuu hullulta keksiä tuommoinen ylimääräinen menoerä. Esimerkiksi Tornion ja Haaparannan välillä on arviolta 12 miljoonaa rajanylitystä vuodessa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #5

Vastuussa olevat viranomaiset sentään hallitsevat hommansa paremmin.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #5

Asia selvä. Nyt sinun ei tarvitse muuta kuin osoittaa, että laittomista tulijoista huolehtiminen vuosikausia on Suomelle halvempaa kuin heidän käännyttämisensä.
Silloin on perusteltua väittää, että tulijoita ei kannata pysäyttää rajalla.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #8

Mistä nyt puhutaan? Miksi minun pitäisi osoittaa jotain, jos ihmettelen, miksi joku haluaa ryhtyä veronmaksajien rahoilla todella kalliiseen ja hankalaan operaatioon, jolle ei tunnu olevan riittäävää perustetta?

Rajan ylittää sinun mielikuvituksessa vain laittomia tulijoita? Ei taida olla oikein tuo rajan toiminta hanskassa.

No yritetään. Onko mielestäsi järkevää rekisteröidä kaikki rajanylitykset, joita on vähintään kymmeniä miljoonia vuosittain, jos Suomeen tulee muutamia tuhansia tai korkeintaan kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita, joiden hakemus hylätään?

Sitten kun tätä utopiaa rajojen sulkemisesta lähdetään pohtimaan. Mikä on hinta? Kuka maksaa? Mitä se tekee Suomen viennille ja kaupalle? Raja-alueiden ihmisille?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #10

Elokuvateattereissa käy melkein 10 miljoonaa ihmistä vuodessa. Heidän lippujensa tarkastajat selviytyvät tuosta täysin mahdottomasta tehtävästä ja vielä ilman valtion tukia. Linja-autokuskit selviävät 300 miljoonan henkilön matkustusoikeuden tarkastamisesta vuodessa, tosin saavat jonkin verran valtiolta tukia.

Jos edelleen epäilet, että valtiolle on kalliimpaa käännyttää tulija kuin elättää häntä muutama vuosi ja käännyttää sitten, silloin kannattaa turvautua asiassa yksityisten yritysten palveluihin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #16

Joo, eli et meinaa vastata kysymyksiin vaan ohjaat keskustelua koko ajan sivuraiteille. Turha siis jatkaa jankuttamista.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #16

Jos maahantulija hakee turvapaikkaa häntä ei käännytä. Ainoastaan jos aikomuksena on käyttää Ruotsia kauttakulkumaana niin estetään pääsy. Papereiden tarkistaminen on paljon hitaampaa kuin lipun tarkistamisen. Ruotsin ja Tanskan välillä kulkee mm kymmeniä tuhansia joka päivä töihon ym.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #5

"Monihan voi ajaa Suomen ja Ruotsin väliä monta kertaa päivässä ja kun joka kerta laitettaisiin nimi rekisteriin, siitä tulisi aika iso rekisteri nopeasti."

Comeon hei, väännetään sitten rautalangasta, eli talonpoikaisjärkeäkin saa ja on lupa käyttää, kuten yrityksessä porttivahti joka tuttujen kohdalla tarkistaa silloin tällöin kantamukset. Samoin rajan yli tapahtuvan työmatkaliikenneläisten kohdalla voi rajavartija tsekata auton silmämääräisesti ja sen peräluukun ihmissalakuljetuksen varalta. Kyllä turvapaikanhakijat tästä perusliikennöinnistä varsin helposti ammattilaisen silmä erottaa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #20

Vaadit juuri aiemmin kaikkien rajanylittäjien rekisteröintiä. Se ei ollut kovin maalaisjärjellistä. Miksi edellytät muilta järjenkäyttöä sinun puheiden tulkitsemiseksi kun lepertelet sekavia?

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #22

Puhun turvapaikanhakijoista, turhaan yrität levennellä, ja toivottavasti asia tuli sinulle selväksi viimeistään nyt.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #24

Jos joku henkilö rekisteröidään turvapaikanhakijaksi, hänellä on oikeus silloin oleskella Suomessa.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #25

Paitsi jos hänet on sitä ennen rekisteröity turvapaikanhakijaksi Ruotsiin mitä näiden Ruotsin "rajatarkastusten" alkamisen moni suomalainen ymmärsi käytännössä tarkoittavan (ja ehti ehkä hieman huokaisemaan). Nykyisellään Ruotsin tänään alkaneet "rajatarkastukset" tuskin vaikuttavat siis mitenkään maahamme suuntautuvaan turvapaikanhakijavyöryyn. Pikemmin päinvastoin. Taktikoiko Ruotsi laskelmoidusti tässä...?

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja Vastaus kommenttiin #27

Tätäkin on jo saatettu muutella mutta näin joitain tunteja sitten:

Expressenin tämänpäiväisessä artikkelissa on kaksi keskenään ristiriidassa olevaa lausuntoa. No sellaistahan se kyllä on se journalismi että lisätään sinne päivän aikana aina jotain eikä mahdollisia kummallisuuksia oiota tai selitetä.
Kuitenkin, jos tuo satunnainen kontrolli pitää paikkansa, niin samalla tavalla niitä Suomeen tulevia jää siinä kontrolloimatta kuin ennenkin. Näin lukee tässä artikkelissa.

http://www.expressen.se/nyheter/nu-infor-regeringe...

1. - Kun menemme junan vaunuihin, haluamme kaikkien esittävän henkilöllisyystodistuksen. En sanoisi sitä satunnaiseksi kontrolliksi, sanoi poliisin tiedottaja Ewa-Gun Westford, kertoi TT.

2. Poliisin työ tulee osittain olemaan junissa.
- Rajavalvonta on osittainen, junassa missä on viisisataa ihmistä, eivät kaikki joudu rajavalvontaan. Kontrolli ei saa perustua mihinkään mitä voidaan pitää etnisesti suunnattuna, sanoo Thomas Wallberg poliisin lehdistötilaisuudessa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #37

Ristiriitaisuus johtuu siitä, että valikoiva kontrolli voitaisiin tulkita rasismiksi. Kuitenkin tarkastajilla on oikeus tarkaastaa oletettavasti ulkomaalaisia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #24

Kaikki turvapaikanhakijat toki rekisteröidään.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #26

Oletko ihan tosissasi?

Pyritään rekisteröimään voit korkeintaan sanoa - mutta todellisuus onkin sitten jotain ihan toista, niin Ruotsissa kuin Suomessa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #28

Turvapaikanhakija rekisteröidään sormenjälkineen kun turvapaikkahakemus otetaan vastaan. Nyt Ruotsissa rekisteröidään myös laittomat maahantulijat jotka eivät halua hakea turvapaikkaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #29

Bodil, Ruotsissa siisrekisteröidään myös laittomat maahanmuuttajat, mutta ei käännytetä.

Toimttaisikohan Ruotsin viranomaiset luettelon noista laittomista maahantulijoista myös Suomen viranomaisille ?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #43

Sanottiin, että laittomat maahantulijat joita eivät halua hakea turvapaikkaa palautetaan Tanskaan tai Saksaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #22

Ylitalo. elä nyt heittäydy vieläkin tyhmemmäksi, eihän kukaan vaadiylitysten rekisteröintiä, vaan tuntemattoman henkilöpapereiden tarkastamiata.

Ennen oli olemassa myös rajaseutupassikin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #42

Tuossahan edellä vaadittiin nimenomaan jokaisen maahantulijan rekisteröimistä rajalla. Siksi kommentoin, että se olisi melkoinen urakka. Siihen toinen riensi vastaamaan, ettei se ole homma eikä mikään. Nyt sitten sinä kolmantena sanot vielä ettei kukaan vaadi rekisteröintiä.

Mitäs luulet Aimo, että jos Torniossa on 12 miljoonaa rajanylitystä vuodessa, onko ne kaikki rajamiesten tuttuja vaiko suurempi osa tuntemattomia?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #45

Minä en luule mitään, mutta kaikkien tuntemattomien paperit pitäisi tarkastaa kunnes tilanne palaa normaaliksi.
Kyllä minunkin on Eestissä ja sinne mentäessäkin näytettävä oleskelulupani joka vastaa passia.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #46

Suomalaisen ei ole tarvinnut näyttää Viroon mennessä moneen vuoteen henkilöllisyystodistusta koska rajatarkastuksia ei ole. Satunnaisia pistotarkastuksia toki on vieläkin. Viisumia tarvittiin viimeksi joskus 15 vuotta sitten muistaakseni.

No kerro sitten kuka maksaa sen, että tehdään kymmeniä miljoonia turhia passintarkastuksia länsirajalla? Rahaa on ilmeisesti loputtomasti käytössä? Osaatko arvioida paljonko se tulee työllistämään rajavalvojia? Mistä saadaan hetkessä ammattitaitoinen porukka sinne valvomaan?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #20

Aivan, niinhän ne tekevätkin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #20

Miten tuo eroaa siitä, miten kuvailit Ruotsissa toimittavan?

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #30

Tarkat tiedot siitä, miten "rajatarkastukset" toimivat ei ole vielä selvillä. Aukotonta, kuten rajatarkastuksien luonteeseen kuuluu ja tarkoituksena on, se ei tuntuisi olevan, eli turvapaikanhakijoiden toimesta kävellään edelleen vaan sumeilematta rajan yli ilman varsinaista rajatarkastus kontrollia, koska resurssit... (etsin lisätietoa tästä aiheesta kun ehdin).

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #32

Ensin kritisoit, etteivät ruotsalaiset tee riittävästi. Sitten esitit kommenteissa että Suomesssa pitäisi tehdä sitä mitä Ruotsissa nyt tehdään. (Noin yksinkertaistaen, vaikka nyt tarkensitkin että et tiedä mitä Ruotsissa tehdään) Olen ymmälläni, mitä halusit blogillasi sanoa?

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #33

Ruotsissa ei tehdä rajatarkastuksia siten kuten rajatarkastus ymmärretään halusin sanoa, ja toivon Suomen aloittavan rajatarkastukset mm. sen johdosta, ja varsinaisessa merkityksessään, mahdollisimman nopeasti. Ja kuten jo totesin hankin lisätietoa Ruotsin osalta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #34

Miten niitä sitten pitäisi suorittaa nykyistä rajavalvontaa paremmin?

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #33

Max Stenbäck. Lisätietoa.
"Kaikkia ei tarkisteta", kertoi Ruotsin poliisi torstaina tiedostustilaisuudessaan. "Tarkastukset eivät myöskään saa perustua etniseen profilointiin, vaan niiden on oltava sattumanvaraisia", sanoi Ruotsin rajapoliisiin osastonjohtaja Patrik Engström poliisin tiedotustilaisuudessa torstaina.
”Jos junassa on 500 matkustajaa, niin heitä kaikkia ei tarkisteta. Kyse on pistokokeista”, Engström sanoi. http://www.hs.fi/ulkomaat/a1447303683481

Rajatarkastuksista ei näin ollen voi edes puhua.

Näiden Ruotsin aloittamien nk. "rajatarkastusten" merkitys on siten käytännössä varsin mitätön. Ainoastaan "rajatarkastuksissa" pistokeeseen joutununeen tulisi jättää (suositusko vain?) turvapaikkahakemuksensa Ruotsiin. Eli hänestä tulisi virallinen Duplin-tapaus, jota Suomen ei enää tarvitse huolia.

Ts. Vaikka papereita ei olisi, ketään ei estetä tulemasta Ruotsiin ja jättämästä turvapaikkahakemusta Ruotsiin, tai vaihtoehtoisesti Haaparannan kautta Tornioon ja Suomeen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #39

Tavoitteesi jää minulle edelleen epäselväksi, pitääkö kaikki tarkastaa Suomen rajalla vai ei? Jos kyllä, mikä muuttuu jos tarkastettava pyytää turvapaikkaa?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #48

Lain mukaan turvapaikanhakijalla on oikeus olla Suomessa kunnes hakemus on käsitelty. Ilmeisesti Vaittinen haluaa jo rajalla varmistaa, että kaikki turvapaikasta kiinnostuneet lähtevät mukaan turvapaikanhakuprosessiin Suomessa eikä osa esimerkiksi palaa Ruotsiin.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #48

Kyllä. Viralliset rajatarkastukset tulisi aloittaa välittömästi, ja rajatarkastusten pitäisi koskea jokaista tänne pyrkivää turvapaikanhakijaa, myös Suomen länsirajalla! Muuttuu ainoastaan se, että rikolliset saadaan pysäytetyksi tehokkaammin jo rajalle ja Dublin-tapausten pääsy estettyä maahamme. Kyse on kansallisesta turvallisuudesta nykytilanteessa, ei sen vähemmästä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #51

Toistaiseksi olen pyrkinyt ymmärtämään mitä blogisti itse asiassa esittää, eli mistä keskustellaan. Olet aiemmissa kommenteissa ollut tarkkana siitä, että rajatarkastuksen tulee olla aukotonta. Esittämäsi malli näyttäisi kuitenkin perustuvan pistokokeisiin, koska kirjoitit että "rajatarkastusten pitäisi koskea jokaista tänne pyrkivää turvapaikanhakijaa". Saatan olla ainoa, mutta en edelleenkään ymmärrä mitä haluat. Ymmärtääkseni vaihtoehtoina esittämäsi toteuttamiseksi ovat kaikkien tarkastaminen tai profilinnin perusteella tehtävät pistokokeet. Kumpaa siis olet ajamassa, "aukotonta" et saa ilman että kaikki tarkastetaan? Kun tuo on selvitetty voidaan keskustella kiinnostavammasta aiheesta, eli mitä sillä saavutetaan.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #52

Rajatarkastukset kuuluu tehdä ohjesäännön mukaisesti, aukottomasti (talonpoikaisjärkeä unohtamatta). Ruotsin ja Suomen välisellä rajalla tarkastuksia ei tehdä, kuten hyvin tiedämme, useampi kansaedustaja on vaatinut rajatarkastusten aloittamista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #53

Asia selvä, eli pistokokeita profiloinnin perusteella. Siitä voimme varmasti olla väittelemättä yhtä mieltä, jo ihan talonpoikaisjärjellä pääteltynä, ettei se ole aukotonta. Itse en tosin ymmärrä mitä muuta voisimme tuolla saavuttaa, kuin että harvempi karkotettu tai etsintäkuulutettu ihminen pääsisi Suomeen. Edellyttäen tietysti etteivät viitsi kävellä kelkkauraa pitkin jään yli.

Mitä turvapaikanhakijoihin tulee, osaavat he varmasti esittää pyyntönsä sille tarkastuksen suorittavalle rajavartijalle. Dublintapauksilla tarkoittanet henkilöitä, jotka ovat jättäneet turvapaikkahakemuksen toiseen maahan? En tunne sääntöjä, mutta olettaisin että vapaa liikkuvuus koskee heitäkin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #55

Vapaa liikkuvuus ei koske turvapaikanhakijoita.
Rajaa valvotaan muuallakin kuin rajanylityspaikoilla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #56

Osaisitko ohjata lähteeseen jossa voisin tarkistaa, en tiennyt että saavat liikkua vapaasti vain Suomessa? Kiinnostaisi mikä sanktio seuraa kiellon rikkomisesta. Onko niin että omaehtoisesti poistuneet ovat jättäneet passinsa tänne?

Koska Schengen-rajan saa laillisesti maassa oleva ylittää missä tahansa uskoisin valvonnan olevan olematonta, mitä siellä valvottaisiin? Jatkuvastihan tuota liikettä tapahtuu joka Schengen-rajan yli, joten en heti edes keksi millä perustein noita lähdettäisiin tarkastelemaan kun joku liikkuu hiihto- tai pilkkitamineissa tai vaikka veneellä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #57

Kyllä rajavartiosto Lapissa tarkistaa esimerkiksi moottorikelkalla liikkujia, siitä oli hiljattain joku dokumentti TV:ssä. Rannikkovesiä valvotaan myös. En voisi kuvitella, että sallisivat Välimerellä tapahtuvan kaltaista liikennettä.
En tiedä tarkalleen millaisen tositteen turvapaikanhakijaksi rekisteröity saa. Mutta jos hän hakee turvapaikkaa toisessakin maassa hänet palautetaan Suomeen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #58

Ei tässä toisesta maasta oltu hakemassa turvapaikkaa, vaan Virosta halvempaa tupakkaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #59

Siihenkin tarvitaan asianmukainen henkilöllisyystodistus.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #57

Virallisesti näin. Turvapaikanhakijan oleskeluoikeus.
Kun olet hakenut turvapaikkaa, sinulla on oikeus oleskella Suomessa niin kauan kuin hakemuksesi käsittely kestää. Sinä aikana et voi matkustaa ulkomaille. Jos matkustat, viranomaiset voivat päättää, että hakemuksesi ei ole enää voimassa.
Eli herättää vain lisää mitä sitten kysymyksiä..

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #55

Rajatarkastukset Ruotsin rajalla olisi ts. hoidettava samoin käytännön määräyksin ja säännöksin kuin ennen EU:ta/schengeniä, ts. rajatarkastusta sen virallisessa merkityksessään. Ja mitä maalaisjärkeen tulee, tapahtui silloin rajan yli edestakaisin suuntautuvaa työmatkaliikennettä, mutta jottei mene liian seikkaperäiseksi ja vaikeaksi ymmärtää, niin jätetään tämä viimeinen virke kokonaan pois vastauksesta. (PS. Tullikin profiloi matkustajia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #61

Ei sitä silloinkaan pahemmin tarkastettu. Kerran yöllä pysäytettin sillalla ja kysyttiin mihin menossa, mutta mitään papereita ei tarvinnut näyttää.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #62

Hyvä kun on löytyy käytännön esimerkki (profiloinnista?)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #64

Kirjoitat kuin profilointi olisi huono tai epäilyttävä asia, miksi ihmeessä? Täytyyhän sen olla huomattavasti tehokkaampaa kuin satunnaistarkastukset. Edelleen vain ihmettelen että mitä sillä saavutetaan, jonka jälkeen voi miettiä, mitkä ovat kustannukset.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #65

Ei, vaan Margaretan esimerkki on juuri käytännön esimerkki profiloinnista, mielestäni. Päinvastoin en mitenkään ymmärrä, että Ruotsin "rajatarkastuksissa" tärkeintä tuntuisi olevan etteivät ne saa perustua profilointiin, kuten HS:n linkissä (ylempänä #39) kerrotaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #61

Nykyiset rajatarkastukset Torniossa ovat huomattavasti perusteellisempia kuin ennen Schengen-sopimusta.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #66

Suomen ja Ruotsin rajalla ei suoriteta rajatarkastuksia vaan rajavalvontaa. Aivan eri asia. Rajatarkastusten alkamista Suomen ja Ruotsin rajalla on toivonut useampi kansanedustaja. Sipilä kuitenkin vastustaa rajatarkastusten aloittamista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #51

Jokaista turvapaikanhakijaa rekisteröidään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #32

Turvapaikanhakijat eivät tule kävellen Ruotsiin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #5

Veronmaksaja tietenkin maksaa kuten tästä vyörystä johtuvat kustannuksetkin moninkertaisesti.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Rajatarkastus tarkoittaisi myös maahantulijoiden välitöntä rekisteröintiä, Ruotsi ei sitä tee, mikä tarjoaa maahanmuuttomassoille halutessaan jouhevan siirtymymisen esim. Haaparannan kautta Suomeen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä poliisi sitten tekee haltuunottamillan paperittomilla?

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Helsingin Metsälän säilöönottokeskus on paperittomille se oikea paikka.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #13

Kyse oli Ruotsin poliisin Tanskasta junalla tulleiden vastaanottamista henkilöistä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Junia tarkastavat poliisit ovat pyytäneet henkilöpaperit jokaiselta matkustajalta ja ohjaavat rekisteröitäväksi heitä joilla ei niitä ole.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Eikö olisi helpompaa tarkistaa paperit jo lipunmyynnin yhteydessä? Sinähän väitit aiemmin, etteivät nämä siirtolaiset matkusta Ruotsin valtion kustannuksella, jolloin heidän on luonnollisesti ostettava lippu päästäkseen junaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En muista vuosilukua, kun viimeksi ostin junalipun lippuluukulta. Vuosisadan sentään vielä muistan...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Ostatko lento- ja laivaliput luukulta?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #14

Jokainen lento- ja laivalippu tähän mennessä on tarkastettu ennen kulkuvälineeseen siirtymistä. Tosin en olekaan siirtolainen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #14

En, mutta jos olisin kirjoittanut matkalipun en olisi voinut esittää yhtä nokkelaa. Muistan nimittäin vuosiluvun, jona ostin Tukholmassa SL:n matkakortin eikä siitä ole edes kovin kauaa. Oli pakko, kun luopuivat niistä todella kätevistä remsoistaan. Papereita ei tosin kysytty, toisin kuin Espoossa, vaikka olinkin ulkomaalainen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Siihen tarvitaan jotain lupa. Käsitin, että sellainen on harkinnassa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ruotsin pääministeri Löfvén totesi, että aloite rajojen tarkempaan valvontatarpeeseen henkilöiden tunnistamiseksi tuli "poliisiviranomaisilta". :-) Perusteluna oli turvallisuus laivoilla (matkustajat) ja Ruotsin sisäinen turvallisuus.

Ruotsin poliisi oli jo ajat sitten todennut, että noin puolet Ruotsiin saapuneista ns. maahan tulijoista katoaa "teille tietymättömille", eli poliisi ei tiedä keitä maassa oleilee.
"Enhän minä, mutta kun ne pojat...", tuumaa vastuutaan pakeneva Löfvén.

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja

"Alaikäiset" kuulemma tuppaavat häviämään ja sen olivat nämä rajatarkastajatkin huomanneet että näin on. Heidät oli kuitenkin vartioituna viety bussiin mikä vei heidät rekisteröintipaikkaan. Kukas siellä mahtaa olla vahdissa etteivät livahda muuhun junaan pohjoiseen päin vaan kiltisti odottavat rekisteröintivuoroaan. Tuskinpa sellaista vartiota on olemassakaan, kun jo aiemmin valtavan iso osa näistä on vain hävinnyt, osa jo rekisteröityneitäkin. Vaikka Ruotsissa olisikin otettu jo sormenjäljet ja rekisteröidytty, niin eihän kai Suomen viranomaiset pysty mitenkään tarkastamaan tällaisen hässäkän aikana että on jo rekisteröitynyt Ruotsissa.
Vieläkinköhän junissa saa sitten kuitenkin ilmaiseksi matkustaa.
Kyllä Suomen pitäisi nyt ilman muuta aloittaa rajatarkastukset myöskin, eikä sitten viikkojen jälkeen viiveellä jos ei niitä noin sataatuhatta laittomasti Ruotsissa oleskelevaa halua vastaanottaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sitä vartenhan niitä sormenjälkiä otetaan, että pystytään tarkistamaan kansainvälisestikin henkilöllisyyden.
Suomessahan on rajavalvontaa suoritettu Torniossa jo viikkokaupalla vähintään yhtä tehokkaasti kuin nyt Ruotsissa.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Pekkarinen: Täysimittaiset rajatarkastukset käyttöön

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-t...

Suomen kansallinen turvallisuus on takuuvarmasti jokaisen suomalaisen tarvehierarkiassa aivan kärkisijoilla. Paitsi Pöpilän, sisäministeriämme unohtamatta tietenkään.

Toimituksen poiminnat

Sivut