timovaittinen Politiikkaan ja mediaan tarvittaisiin kipeästi maltillista realismia.

Marokon Hassan - pitkä ja voimakas kaveri Pohjois-Afrikasta

 

Niin, ja tärkein, eli luonne: Hassan on luonteeltaan hienostunut (siis sivistynyt, henkevä, hyväkäytöksinen, kohtelias ja  kultivoitunut).

 

Heräsikö mielenkiinto? Ja haluaisitko ehkä tutustua tähän pitkään, voimakkaaseen ja hienostuneeseen kaveriin, marokolaiseen Hassaniin, vielä paremmin?

 

Joka tapauksessa, kuka marokolaisesta Hassanista ei vielä ole  kuullut, niin voilà....     

 

 

 

 

 

 

 

 

HK Maakarit® Marokon Hassan

(kuva: www.hookoo.fi)

 

Kertauksena makkaran etiketin selostusosa:  "Hassan on pitkä ja voimakas kaveri Pohjois-Afrikasta. Hassan on rakenteeltaan karkea, mutta luonteeltaan hienostunut marokkolainen. "   

 

Tuoteselosteessa viitataan selkeästi - ja ilmeisesti aivan tietoisesti - ihmiseen. Ihmisestä puhutaan kaverina, ei ruokatuotteesta: makkarasta. Ihmisen kohdalla puhutaan luonteesta, ruoan kohdalla harvemmin. Ruoan kohdalla käytetään ilmaisua maultaan hienostunut (ei luonteeltaan).   Vihjailu on lisäksi kokonaisuudessaan arvioiden, ilmeisen harkitusti, avoimen seksististä - ja siksi tuotemainoksessa yksilöidysti käytettyä kansanryhmää (marokkolainen) voimakkaasti esineellistävä.   

 

Jää nähtäväksi mitä Mainonnan eettinen neuvosto on asiasta mieltä - onko mainos hyvän tavan mukainen?  Lähetin heille lausuntopyynnön, minkä he kuittasivat nopeasti vastaanotetuksi.  

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Thüringenin Hans on odottamassa jääkaapissa pääsyä grilliin... Pitkään mietin nappaanko Hassanin, Hansin vai ihan Nürnbergin Güntherin. Jaavan Rahmadkin oli hetken kourassa.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Näiden muiden makkaratuotteiden kohdalla puuttuvat kokonaan suoraan ihmiseen viittaavat sana ilmaisut: kaveri, luonteeltaan..

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

En ole koskaan missään kuullut makkaraa (tai yleensä mitään ruokatuotetta) kutsuttavan kaveriksi. Oletko sinä?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ehkä tässä on kätketty viesti joillekin naisille?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Sauvignon Blanc on perinteisesti parsan paras kaveri"
"Kevyeen kukkaisuuteen yhdistyy rustiikki luonne, joka tekee viinistä hyvin mielenkiintoisen ja persoonallisen."
"Suolakurkkua votkan, votkaa rapujen kyytipoikana."

Vain mielikuvitus on rajana ruuan ja juoman kuvauksissa. Kuvittele Mertaranta selostamaan Nobel-illallisia...

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #6

Viinin kuvailemisessa luonne nyt menettelee, vähän eri juttu on puhua makkarasta kaverina. Voisitko kuvitella "Sauvignon Blanc on perinteisesti ihmisen paras kaveri", tai kuvitella muun alkoholituotteen, ruokatuotteen tai minkä tahansa hyödykkeen ihmisen kaveriksi...?! Esimerkiksi lemmikkieläintä voi kutsua kaveriksi, ihmisen ohella.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #8

Suomessa on ihan normaalia kutsua mm. elottomia esineitä kavereiksi. Monissa muissa kielissä erottelu ihmisiin, muihin eläimiin ja elottomiin esineisiin on jyrkempi. En näe mitään outoa esim. kuvauksessa "pullo oli paras kaveri", jokainen varmaan ymmärtää sen merkityksen, jos osaa suomea riittävästi.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #15

Olipa yleispätevä kommentti. Jokainen sanonnan "pullo oli paras kaveri" merkityksen varmasti ymmärtää, mutta kyseessä onkin silloin alkoholismi, eli sairaus. Ruokaa tai juomaa ei ihmisen normaalisti ole tapana kutsuta kaveriksi, poikkeusta siihen tuskin löydät edes netistä, mielenkiintoista toki olisi jos sellainen löytyisi. Suomessa ei ole normaalia kutsua myöskään elottomia esineitä kavereiksi. Poikkeuksena tulee mieleen vain unikaveri, lapsilla.

Onko se nyt liian vaikea myöntää, että Marokon Hassan -makkaran tuoteselostuksessa viitataan hyvin selkeästi, ja ilmeisesti aivan tietoisesti, ihmiseen. Kuten aiemmin totesin, tuskin koskaan missään makkaraa on kutsuttu kaveriksi. Mielenkiintoista on kuulla mainostajan lausuma asiasta, kun sellainen toivottavasti saadaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #17

Makkara kuuluu tuoteryhmiin joita mainostetaan paljon. Jotain aina pitää keksiä. Sinä etsimällä etsit jotain mistä vetää herneen nenään. Ja sitten puolustat teesiäsi ikään kuin kysymys olisi tärkeästäkin asiasta.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #19

Ihan turhaan dissaat. Lähtökohtaisesti koen asian aivan yhtä tärkeäksi kuin kuka tahansa Mainonnan eettiselle neuvostolle lausuntopyynnön lähettäneistä yksityishenkilöistä, tuolta lausuntopyyntöjä ja lausuntoja pääsee lukemaan http://kauppakamari.fi/lautakunnat/men/lausunnot/

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #17

Totta kai siinä viitataan selkeästi ja tietoisesti ihmiseen. Entä sitten? Se on mainoskikka, ja kaikki tajuavat, että kyse on makkarasta.

Miksei makkaraa tai mitä tahansa ruokaa muka saisi sanoa kaveriksi? Esimerkiksi minulle meetvursti on kuin uskollinen ystävä. Hyvä päivä alkaa sillä, että leivän päällä on kaksi viipaletta meetvurstia.

Oli oikeastaan huojentavaa lukea tämä blogi. Vähissä ovat nimittäin maailman ongelmat, jos tästä asiasta joutuu sellaisen kehittämään.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #24

Hyvä, että löytyi edes yksi rehellinen tämä myöntämään - onko tällainen yksilöity, kansallisuuden erisnimineen omaava, ihmismakkara sitten mainonnassa hyvän tavan mukainen? Siitä tässä on kyse.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Berberihevonen on kotoisin Marokosta.

Marokon Hassan taitaa olla hevosenlihasta tehty makkara, vaikka tuoteselosteen mukaan siinä on peräti 86% naudanlihaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tuoteselosteen mukaan kyseinen markiisimakkara ei sisällä harissaa, mikä mielestäni tällaiseen makkaraan kuuluisi, siitä pieni miinus. Se on vähän sääli ettei makkaroita uskalleta maustaa kunnolla.

Mikä Timoa tässä maailmanmakkaroita myyvässä tuotesarjassa harmittaa, jää vähän epäselväksi, mutta mainittakoon, että se on makkara. Ei mikään itkun aihe, toivottavasti.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Jos asia ei vielä tullut selväksi, niin kerrataan: Ei tuotesarjassa, vaan sen yksittäisestä tuotteessa, minkä tuoteselostuksessa käytetyt sana ilmaisut viittaavat hyvin selkeästi, ja ilmeisesti aivan tietoisesti, ihmiseen. Makkarasta (jolle on annettu kansallisuus+erisnimi jopa luonnekin) puhutaan kaverina, mikä ei ole normaalia ja hyväksyttävää (ei makkarasta puhuta koskaan missään kaverina, ihmisestä/lemmikkieläimestä puhutaan kaverina). Haluan mainitusta syystä puolustaa kyseistä kansanryhmää negat. leimaamiselta, minkä johdosta tein asiasta lausuntopyynnön. Se ei varmaan ole sinulta pois?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vähän huono ajoitus tälle blogille kun koko Eurooppa nauraa Pegidaa joka nosti metelin siitä että Kinderpatukoissa oli vähän tummempienkin lasten kuvia. Pöhköpegidalta jäi huomaamatta että ne olivat lapsuusenkuvia saksalaisisti huippuluokan futareista.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

No jopas on erikoinen kommentti, sillä tuon tapauksen ja tämän blogin välillä ei ole mitään yhtymäkohtia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Poikkeuksellisesti HK tekee makkaraa, jossa on lihaakin. Sininenhän se meinasi jo EU-säädösten myötä joutua kauppojen leivonnaishyllyille.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Portin Iso ja Lihaisa Aikapoika oli joitakin vuosia sitten suosittu, joskaan ei hienostunut makkara. Se ei muistaakseni herättänyt suurempia intohimoja mihinkään suuntaan. Täytyypä ottaa Hassan mukaan saunareissulle.

1990-luvulla suurta huomiota saavutti ruisleipä nimeltään Ruis-Antero. Tv-mainoksen teksti kuului: Ruis-Antero - siinä on reikä!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Onko bloggaajalla hyväkin diili HK:n kanssa? Ainakin minun sylkirauhaseni tuo puffi sai sihisemään. Huomenna lihatiskille, ja illalla grillaamaan!

PS. Jatkossa saat luvan varustaa tekstisi ilmoituksella "sisältää tuotesijoittelua".

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Kiitos blogistille vinkistä. Täytyypä maistaa, merguez-makkarasta kun kovasti tykkään.

Kyllä ruoan kanssa puhutaan luonteesta. ”Luonne” tarkoittaa paljon enemmän kuin pelkkä ”maku”.

Löyhästi blogin aihetta sivuten: Pienenä minun kävi sääliksi merimiehiä, kun luulin heistä tehtävän lihaa. Sen vuoksi en olisi halunnut syödä merimiespihvejä.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Ystävälläni on kolme siskoa ja hänen äitinsä etunimi oli Sisko. Ei syö vieläkään (71v) siskonmakkarakeittoa!

OP Järvinen

Kiitos vinkistä. Poutun IsoLerssi oli juuri testissä ja annoin sille hyväksyntäni. Mielenkiinnolla odotan miltä pitkä ja voimakas kaveri Pohjois-Afrikasta maistuu.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

:D HEhhe en ollut kuullutkaan tuosta ennen, piti ihan googlata, samalla törmäsin Jethron jämäkkään, mistä en myöskään ole ennen kuullut.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen
Käyttäjän mariaani40 kuva
Mari Korhonen

Kyllä on maassa asiat hyvin, kun ei tuon suurempia murheita ole. Onnittelut.

Toimituksen poiminnat

Sivut