timovaittinen Politiikkaan ja mediaan tarvittaisiin kipeästi maltillista realismia.

YLEn luottamus meni - sana ei ole vapaa

Valtiollisen median vapaus toimia journalistisesti riippumattomasti perustuu luottamukseen siitä, että poliittinen johto ei yritä painostaa, eikä valtiollisen mediatalon johto taivu mahdollisiin vaikutusyrityksiin.

 

Viimeisen parin viikon aikana on kuitenkin tullut toteen näytetyksi (Sipilä-kielto) myös tavallisille kansalaisille, että  Yleisradio kulkee eduskunnan ja valtaa pitävän poliittisen eliittimme tiukassa talutusnuorassa. Poliittisen ohjauksen vaikutus Ylen journalistiseen linjaan, on jo ilmeisen pitkään ollut talon sisällä tunnistettavissa ollut tosiasia - mikä on tehnyt länsimaista sananvapauskäsitystä kunnioittaville toimittajille Ylestä mahdottoman paikan tehdä normaalia, riippumatonta journalistista työtä. Yleltä nyt irtisanoutuneet ajankohtaistiimin esimies Jussi Eronen ja toimittaja Salla Vuorikoski jäävät tuskin ainoiksi selkärankansa journalisteina näin konkreettisella  tavalla osoittaneista. 

 

Median riippumattomuus vallanpitäjistä on yksi keskeinen merkki, jolla läntisen demokratian vapautta voidaan arvioida. Kansalaisten oikeutta saada tietää yhteiskunnassa tapahtuvista asioista tulisi jokaisen sananvapautta kunnioittavan toimittajan itseoikeutetusti ensimmäisenä puolustaa.

 

On suuri vääryys sekä kansalaisten ja sananvapauden häpäisemistä, että valtiollisen Yleisradion, joka elää poliitikkojen ohjauksessa ja  mediatalon tunkkaisessa itsesensuurissa, regulatiivista journalismia ylläpidetään rahoittamalla se härskisti suomalaisten veronmaksajien varoilla.

 

RTTL:n (Radio- ja televisiotoimittajien liitto) parin viikon takaisen kannanoton mukaan Ylen journalistinen johto rikkoo vähintään kolmea journalistin ohjetta. Ne ovat seuraavat:

Journalistin ohje numero 1: Journalisti on vastuussa ennen kaikkia lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Journalistin ohje numero 2: Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.

Journalistin ohje numero 3: Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

 

Suomen kanssa valtiollisen median riippumattomuuden verrokkimaita saa nyt hakea lähinnä Itä-Euroopasta mm. Puolasta, Unkarista sekä tietenkin Turkista.

 

Kuinka moni maksaisi Yle-veroa enää jos se ei olisi lakisääteinen pakko? Puhdistukselle on demokraatiaan kuuluvan vapaan sanan nimissä vain yksi vaihtoehto: Ylen johdon ja sitä kautta Atte Jääskeläisen regulatiivisen journalistisen linjan resetointi.   

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän IsmoInomaa kuva
Ismo Inomaa

No niin, nyt lopultakin alkaa vyyhti selviämään... Arvostan Erosen sekä Vuorikosken tekemiä päätöksiä "ei ole pakko jos ei taho" vaikka sitten kuka käskisi... Ylen:n on aika muuttua sekä "pistää revolverin rumpu pyörimään",kirkastaa keulakuva ja ottaa paikka joka sille kuuluu.

Ne joilla on medianlukutaitoa ovat jo vuosia tienneet Ylen uutisinformaation kannan/ohjauksen/lobbauksen. Korkealta on ohjattu ja kovaa. Mukana toki samanlaisessa ohjauksessa on ollut ja on myös liuta aikakauslehtiäkin. Niidenkin on aika muuttua.

Nyt on tullut esiin vasta jäävuoren huippu.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Kyllä! Ja hyvin merkittävät median uutisointiin vaikuttavat tahot löytyvät niin ikään valtaa pitävien ja toimittajien välistä, joiden toimesta pyritään ajamaan valtaeliitin agendaa, käytännössä siis ohjailemaan ja vaikuttamaan ns. suuren yleisön mieliin, tästä tulee ensimmäisenä mieleen kaikenkarvainen yltiö-positiivinen turvapaikanhakija- ja monikulttuurisuus uutisointi medioissa. Sekä EU/NATO -myönteinen uutisointi, unohtamatta koko suomalaisen valtamedian muuttumista 100% clintonilaiseksi USAn pres.vaalien aikaan. Eli kuten totesit; medialukutaitoa tarvitaan.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Sipilä-tapaus tulee jättämään merkittävät arvet sekä pääministeri Sipilään että Yleen. Mitä Sipilän tulisi tehdä jos hän haluaisi oikeasti yrittää eheyttää näitä arpia? Yksinkertaiesti tuoda julkisuuteen Ylen journalistinen johdon kanssa käymänsä kirjeenvaihto. Tämä ei taitaisi vain kestää päivänvaloa..

Toimituksen poiminnat

Sivut