timovaittinen Politiikkaan ja mediaan tarvittaisiin kipeästi maltillista realismia.

Median vastuu epäeettisestä uutisoinnista

 

Turun terrori-iskun päätekijän hehkutus suomalaisessa mediassa (MTV) alkoi toden teolla tänään, kun  MTV:n tietolähteet (HML:n vankisairaalasta)  analysoivat ensikosketukseltaan terrori-iskun päätekijää, luonnehtien häntä fiksuksi, kohteliaaksi ja hyväkäytöksiseksi.

 

Tavis suomalaisten näkökulmasta siviilien keskuuteen puukoilla varustautuneena ja murhaamistarkoituksessa hyökkäävä terroristi vaikuttaa kyllä vähemmän fiksulta ja vähemmän kohteliaalta tai hyväkäytöksiseltä - ennemmin arvaamattomalta sekopäältä tai psykopaatilta!

 

Mihin tällaisella terroristia ylisanoin nouleskelevilla kehuilla on tarkoitus oikein pyrkiä, ja mikä on ´vastuullisen´ median MTV:n motiivi uutisoinnissa? Paitsi kiertää veistä haavassa ja loukata lisää terrori-iskun uhreja ja uhrien omaisia? Sitä on todella vaikea ymmärtää.

 

MTV:n lisäksi mm. Iisalmen Sanomat on aiheuttanut yleistä paheksuntaa ja saanut paljon kriittistä palautetta Turun terrori-iskua koskevan Pääkirjoituksensa takia. Kyseessä oli se perinteinen: Liikenneonnettomuuksissakin kuolee enemmän ihmisiä. “Rehellisyys on paras lääke moneen ongelmaan, jollaisena myös terrorismi tulee ymmärtää Suomessa. Asian suhteuttamiseksi kerrottakoon, että liikenteessä kuolee vuosittain noin parisataa ihmistä. Montako ihmistä kuolee vuosittain terroristi-iskuissa Suomessa?“, kirjoitti päätoimittaja Kari Angeria pääkirjoituksessaan.

 

"MTV:n tietolähteet" voi mahdollisesti olla  vain yksittäinen vankisairaalan työntekijä, niin paksulta mielipide tällaisen tragedian jälkeen yksinkertaisesti tuntuu, ts. ei lainkaan normaalin ihmisen puheilta. Ei ole normaalia myöskään MTV:n toimittajan halu yhtyä tähän näkemykseen tekemällä juttu fiksusta, kohteliaasta ja hyväkäytöksisestä terrori-iskun päätekijästä. Eettisen ja moraalisen katsantokannan sekä itsekunnioitusta omaava toimittaja ei näin olisi tehnyt.

 

Lopuksi. Moraali testi: Mitäpä jos HML:n vankisairaalan lähde, MTV:n toimittaja tai Iisalmen Sanomien päätoimittaja olisivat itse menettäneet lähipiiriinsä kuuluvan ihmisen Turun terrori-iskussa, olisikohan heillä silloin uhreja kohtaan enemmän myötätunnon ja moraalin ääni kellossa, kuin nyt on? 

 

. . .

 

Edit. Otsikko muutettu: Vankimielisairaalan ammattitaito? Ja median vastuu epäeettisestä uutisoinnista  -->  Median vastuu epäeettisestä uutisoinnista 

Vankimielisairaala korjattu tekstiin vankisairaalaksi.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Vankimielisairaala on Turussa.Olet ymmärtänyt jotain pahasti pieleen.Toiseksi kyseinen laitos ei tule kuvioon vielä tutkintavaiheessa.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Kiitos korjauksesta. Vankisairaalasta, ja sen lähteestä, jutussa kerrotaan tosiaan. Typerää terrori-iskun päätekijän kehumista joka tapauksessa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Et ole ymmärtänyt lainkaan, mistä on kyse.

" MTV:n tietolähteet (HML:n vankimielisairaalasta) analysoivat ensikosketukseltaan terrori-iskun päätekijää, luonnehtien häntä fiksuksi, kohteliaaksi ja hyväkäytöksiseksi."

Tyypillisesti rikollinen persoonallisuushäiriöinen eli psykopaatti pystyy halutessaan mielistelevään käytökseen, jos hän on edes normaaliälyinen.

Tuo edellä kuvattu alustava vaikutelma on luultavasti todenperäinen, ja eihän se kerro vielä yhtään mitään kaikista muista puolista hänen persoonallisuudessaan, jotka varmasti ennen pitkää myös huomataan vankimielisairaalassa, kuten siellä hoitohenkilökunta laidasta laitaan varsin hyvin tietää.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Eiköhän nyt jokainen tiedä mm. psykopaatin, sosiopaatin ja narsistin tunnuspiirteet noin suunnilleen. Kirjoitit: "Tyypillisesti rikollinen persoonallisuushäiriöinen eli psykopaatti pystyy halutessaan mielistelevään käytökseen, jos hän on edes normaaliälyinen." Juuri tällaisen lisäyksen MTV:n juttu olisikin vaatinut, nyt se jätettiin kokonaan pois, miksi? Ei kai tarkoituksella sentään? Toivottavasti kyse oli kuitenkin toimittajan huolimattomuudesta. Jos tuo maininta olisi ollut, en olisi itsekään näin voimakkaasti reagoinut koko juttuun.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ensi kosketus tarkoittanee ensimmäistä tuntia tai paria seinien sisällä. Olet oikeassa: siitä on typerää tehdä uutista, koska sehän ei vielä kerro yhtään mistään.

Ole huoletta: ainakin loka-marraskuulle mennessä tutkittavasta on saatu jo hyvin paljon monipuolisempi käsitys, ja sekin on vasta alkua. Vieraasta kulttuurista tulevan, tulkin kautta haastateltavan henkilön mielentilatutkimus vie todella pitkään. On sitten eri asia, tehdäänkö siitä seuraavia uutisia ja milloin.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Näin se on, ja eiköhän henkilö ole vahvassa lääkityksessä, ja pitkälti sen takia käytökseltään rauhallinen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Miksi hänelle annettaisiin jotakin lääkitystä, vai tarkoitatko kipulääkkeitä?

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #12

Voimakkaita kipulääkkeitä tarkoitin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Itse en ymmärrä, mitä ideaa on uutisoida joka päivä tekijästä. "Hän käveli koulun käytävillä", "Tästä portista hänet kuljetetaan myöhemmin tänään", "Hän oli tuttu näky tällä kuntosalilla"...

Ehkä tuon MTV:n uutisen ideana on kertoa, kuinka tämä mielipuoli on onnistunut harhauttamaan järjestelmää. En tiedä.

Itse en vaan jaksaisi yhtään uutista tekijästä ennen kuin viranomaiset ovat saaneet uutta tutkimustietoa aikaiseksi. Miksi kirjoittaa, kun mitään kirjoitettavaa ei oikeasti ole?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kuka toimittaja kysyy ja mikä hoitaja vastaa?Olemmeko brittimoraalin tasolla,missä on aivan tavallista julkaista alaikäisen seksuaalisen hyväksikäytön uhrin kuva iltapäivälehdessä.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Ideologia paistaa läpi näistä "uutisista". Myös todella epäkunnioittavaa uhreja kohtaan.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «yökkäävä terroristi vaikuttaa kyllä vähemmän fiksulta ja vähemmän kohteliaalta tai hyväkäytöksiseltä»

Hyökkäystilanteessa varmastikin vaikuttaa vähemmän, mutta ei välttämättä muutoin.

    «mikä on ´vastuullisen´ median MTV:n motiivi uutisoinnissa?»

Epäilemättä sen kertominen, että monet joilla on terroristisia aikomuksia, saattavat päälle päin olla aivan mukavan oloisia, eikä ajatuksia voi edes aavistaa.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Asian ydin on median epäeettinen uutisointi. Luuletko aikuisten oikeasti, että esim. Hyvinkään ampuja Eeron kohdalla mikään media Suomessa olisi lähtenyt (alle viikko teosta) luonnehtimaan häntä fiksuksi, kohteliaaksi ja hyväkäytöksiseksi jonkun seinien sisältä tulleen ´lähteen´ puheiden perusteella?

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Kysymys uudestaan, Marko Grönroosille ja muillekin, paremmin muotoiltuna:
Olisiko esim. Hyvinkään ampuja Eeron kohdalla mikään media Suomessa lähtenyt (alle viikko teosta) luonnehtimaan häntä fiksuksi, kohteliaaksi ja hyväkäytöksiseksi jonkun seinien sisältä tulleen ´lähteen´ puheiden perusteella? Mitähän esimerkiksi Hyvinkään ammuskelussa erittäin vakavasti loukkaantunut, ja 150 leikkausoperaatiota läpikäynyt, Heidi Foxell olisi tästä tuumannut, sekä poliisikunta ja suomalaiset noin yleensä? Olisiko sellainen ollut median ja viestinnän eettisen ohjeiston mukaista uutisointia?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Kysymys uudestaan, Marko Grönroosille ja muillekin, paremmin muotoiltuna:
    Olisiko esim. Hyvinkään ampuja Eeron kohdalla mikään media Suomessa lähtenyt (alle viikko teosta) luonnehtimaan häntä fiksuksi, kohteliaaksi ja hyväkäytöksiseksi jonkun seinien sisältä tulleen ´lähteen´ puheiden perusteella?»

Tämä Turun puukottaja on ensimmäisenä todennäköisenä terroristina saanut osakseen enemmän mediahuomiota kuin tavallisemmat ammuskelevat tai puukottelevat tappajat. Siksi pienetkin yksityiskohdat tuodaan esille helpommin. Saattaa myös olla, että hänen käytöksensä tavallisuus on ollut jollain tavalla silmiinpistävää.

En nyt näe hyväkäytöksisyyden olevan minkäänlaista tappajan kehumista, kuten tässä ehkä ajattelet. Joku toinen voisi ajatella sen kertovan kylmäverisyydestä tai välinpitämättömyydestä teoistaan, kenties persoonallisuushäiriöstä. Arvelisin, että se voi kertoa useammasta muustakin mentaalisesta prosessista.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #19

Kiitos vastauksesta. Mielestäni tämä Turun terrori-iskun päätekijän positiivinen hehkutus on taas puhtaasti ideologista propagandaa, ja malliesimerkki (voimakkaasti poliittisesti ohjatusta) turvapaikanhakijoiden ja valtamedian välisestä keskinäisestä, yksisilmäisestä ja symbioottisesta, suhteesta. Tapahtuipa mitä tahansa, turvapaikanhakijoista kerrotaan - ns. perinteistä valtamediaa edustavissa tiedotusvälineissä - aina ja vähintään joka kerta positiivisessa valossa.

Marko Parkkola

Parempi tämäkin, kuin Nizzan tapaus, jossa terroristi luonnehdittiin mediassa homoseksuaaliksi ja mielenvikaiseksi. En ymmärrä mitä homoseksuaalit ovat tehneet medialle niin pahaa, että heidät rinnastetaan terroristeihin.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Eivät ne suoranaisesti tietysti liity toisiinsa, mutta epäsuorasti voi hyvin liittyä siten, että he kokevat häpeää homoudestaan ja ovat itselleen vihaisia, syvä pettymys itseen vaikuttaa mielen tasapainottomuuteen jne. Sitten kuvaan tulee kiinnostuminen ääriliikkeistä, mikä antaa elämälle aivan uuden tarkoituksen, tarjoamalla valtaa, mainetta ja statusta nopeasti marttyyriuden kautta. Kaiken kruununa Allahin puolesta taistelevat marttyyrit pääsevät suoraan paratiisiin.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Pitäkää nuoret hoitajanaiset kaukana tästä "fiksusta, kohteliaasta ja hyväkäytöksisestä tappajasta". Maailmalta on riittävästi esimerkkejä, joissa joko naislääkäri, vanginvartija, opiskelija ja hoitaja on retkahtanut vangittuun ja hoidossaolevaan kelmiin ja jopa auttanut tätä karkaamaan.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Aivan niin, tulipa itsellekin mieleen, että vankisairaalassa on jollain hoitsukalla housut kostunut ja järki sumentunut samanaikaisesti kun tämä fiksu, kohtelias ja hyväkäytöksinen murhaajaterroristi ihqu on astellut portista sisään. Psykologista kirjallisuutta ilmiöstä löytyy varmasti hyllytolkulla, ja onhan meillä Suomessakin tästä esimerkkejä, jo ennen tätä.

Toimituksen poiminnat

Sivut